Sus

OMC consideră obligatorie reforma regulilor comerțului agricol

Agroind Cauaceu SA / Articole  / OMC consideră obligatorie reforma regulilor comerțului agricol

OMC consideră obligatorie reforma regulilor comerțului agricol

Statele membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au fost somate să ajungă la un acord înainte de sfârșitul anului 2023 pentru a adapta regulile comerțului agricol la provocările climatice și demografice actuale. În cadrul unui seminar desfășurat la sediul Organizației Mondiale a Comerțului la Geneva pe 24 octombrie 2022, directorul general Ngozi Okonjo-Iweala s-a pronunțat în favoarea unei revizuiri a regulilor comerciale agricole. Potrivit acesteia, regulile comerciale care guvernează produsele agricole, blocate de mai bine de douăzeci de ani, sunt învechite și trebuie să se adapteze provocărilor climatice și demografice, transmite OMC într-un comunicat de presă publicat luni, 24 octombrie 2022.

Ngozi Okonjo-Iweala, la cererea căreia membrii OMC s-au întâlnit pentru a discuta modalități de a ieși din impas, a deplâns că „prea des, piețele alimentare și agricole continuă să funcționeze defectuos”. Ea a adăugat: „Este din ce în ce mai clar că regulile OMC nu au ținut pasul cu provocările cu care ne confruntăm astăzi și nici cu evoluția piețelor globale”. Țările membre „vor trebui să actualizeze regulile OMC dacă dorim să răspundem eficient la problemele piețelor globale și să ne asigurăm că sistemul OMC ne ajută să facem față provocărilor cu care ne confruntăm astăzi și mâine”, a insistat ea.

În timp ce statele membre OMC negociază comerțul cu produse agricole din anul 2000, directorul general estimează că distorsiunile comerciale și nivelurile ridicate de protecționism au devenit acum „o problemă serioasă”. La aceasta se adaugă lipsă de investiții cronică în cercetare și infrastructură, care duce la o productivitate agricolă scăzută și stagnantă în multe părți ale lumii. În plus, restricțiile la exporturile de alimente continuă să exacerbeze efectul creșterilor prețurilor asupra consumatorilor săraci din țările importatoare de alimente.

De asemenea, potrivit lui Ngozi Okonjo-Iweala, sistemele alimentare sunt supuse unei presiuni crescute din cauza insecurității hidrice și a secetei legate de criza climatică, degradarea mediului, invadarea Ucrainei de către Rusia și efectele persistente ale pandemiei de Covid-19. Întrebarea pusă celor 164 de membri ai OMC în cadrul seminarului a fost cum ar putea fi revigorate negocierile agricole ale OMC la timp pentru următoarea Conferință ministerială, care va avea loc înainte de sfârșitul anului 2023. Este necesar un consens între toți membrii pentru a ajunge la un acord.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.