Sus

Prognoza producției mondiale de cereale rămâne stabilă

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Prognoza producției mondiale de cereale rămâne stabilă

Prognoza producției mondiale de cereale rămâne stabilă

În data de 20 octombrie 2022, Consiliul Internațional al Cerealelor (CIC) și-a menținut prognoza cu privire la producția mondială de cereale pentru 2022-2023 în raport cu ultima sa estimare din 22 septembrie, la 2.256 milioane de tone.

Producția de porumb este de așteptat să scadă cu 51 milioane de tone față de campania trecută, iar cea de grâu cu 10 milioane de tone. De fapt, producția globală de porumb este estimată acum la 1.166 milioane de tone, față de 1.168 milioane de tone luna trecută și față de o producție estimată de 1.217 milioane de tone în 2021/22. Acest declin se datorează în principal „pierderilor considerabile așteptate în Ucraina, UE și SUA”. Stabilă de la lună la lună, producția de grâu este așteptată la 792 milioane de tone, cu 10 milioane de tone mai mult decât în 2021/22 și un record absolut.

Consumul global de cereale este revizuit în scădere cu 3 milioane de tone față de septembrie, din cauza „scăderilor neobișnuite ale hranei pentru animale și a utilizărilor industriale”, dar rămâne mai mare decât media. Se preconizează că stocurile finale se vor „contracta pentru al șaselea an consecutiv” la 584 de milioane de tone. Se estimează că comerțul mondial între iulie 2022 și iunie 2023 este în scădere cu 4% față de an, în special în cazul porumbului (-8 milioane de tone), grâului (-4 milioane de tone) și sorgului (-3 milioane de tone).

În ceea ce privește soia, CIC scade ușor producția globală de la lună la lună, la 386 milioane de tone. Aceasta este cu 9% mai mare decât în 2021/22, și un „nou vârf, derivat aproape în întregime din cele mai mari recolte din America de Sud”. Aceste disponibilități record ar trebui să permită reconstituirea stocurilor, „chiar dacă câștigurile în rândul principalilor exportatori vor rămâne afectate de un bilanț mai restrâns pentru SUA”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.