Sus

Prognoza agricolă OCDE-FAO pentru anii 2020-2029 sub semnul pandemiei de Covid-19

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Prognoza agricolă OCDE-FAO pentru anii 2020-2029 sub semnul pandemiei de Covid-19

Prognoza agricolă OCDE-FAO pentru anii 2020-2029 sub semnul pandemiei de Covid-19

Pandemia de Covid-19 este „cea mai importantă sursă de incertitudini” cu privire la evoluția sistemelor agricole și alimentare, declară un studiu publicat într-un raport al Organizațiilor Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Potrivit acestui studiu, efectele pandemiei, care vor aduce „o contractare atât a ofertei cât și a cererii de produse agricole vor afecta toate elementele sistemului alimentar, de la producție la transformare trecând prin comerț și sistemele logistice naționale și internaționale, și ajungând la cererea intermediară și finală”. Impactul pandemiei va fi resimțit în mod diferit, în funcție de tipul de industrie și de stadiul de dezvoltare în care să află fiecare țară. „De exemplu, dacă agricultorii exportatori din America de Nord pot beneficia de taxe mai scăzute dar suferi din cauza aprecierii mărfurilor lor, producătorii din America de Sud pot suferi efecte opuse” ale pandemiei.

Cât despre mijloacele de producție, „lipsa intrărilor afectează un număr tot mai mare de agricultori în lume: aprovizionarea slabă cu pesticide, de exemplu, afectează deja protecția culturilor în țările atinse de pandemie într-un stadiu precoce și riscă să reducă randamentele către finalul anului”. „Lipsa pesticidelor îngreunează și eforturile de stopare a epidemiilor generate de dăunători, între care actuala epidemie de lăcuste în Africa de Est”, remarcă studiul, care adaugă că „disponibilitatea forței de muncă a devenit o problemă la nivel cvasi-mondial”, penalizând îndeosebi țările pe cale de dezvoltare.

Dar, și alte elemente macroeconomice pot afecta agricultura: „scăderea abruptă a prețului petrolului și metalelor, de exemplu, a exercitat o presiune scăzută asupra ratei de schimb în numeroase țări exportatoare de produse alimentare de bază”. Această presiune afectează toate mărfurile, inclusiv hrana și face ca aprovizionarea cu alimente să fie mai concurențială la nivel internațional, cel puțin pe termen scurt, ducând la creșterea incertitudinii unor țări în ceea ce privește potențialele penurii pentru piața internă”, mai afirmă studiul.

Dacă mai continuă să persiste numeroase necunoscute referitoare la amploarea șocului economic ce va urma și a efectelor acestuia asupra alimentației în țările mai sărace, autorii studiului atrag atenția mai degrabă asupra „deteriorării echilibrului regimurilor alimentare decât a creșterii unui deficit caloric, având în vedere vulnerabilitatea mai mare la efectele pandemiei a alimentelor care au nevoie de o mână de lucru care să activeze intens, cum ar fi cea din domeniul legumelor sau produselor lactate”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.